Een verstopte afvoer van de wasmachine is vaak te herkennen aan een wasmachine die niet meer wil centrifugeren. Er blijft daardoor water in de trommel staan en hieruit volgt natte kleding uit de machine. Dit is natuurlijk erg vervelend. Dit wilt u dus zo snel mogelijk opgelost hebben. Dit artikel bespreekt de oorzaken van een verstopte afvoer van de wasmachine en geeft de oplossingen hiervoor.

De oorzaken van een verstopte afvoer van de wasmachine

Een wasmachine maakt uw kleding schoon, maar de viezigheid die er af komt moet natuurlijk ook ergens heen. Viezigheid als modder en zand kunnen uw leidingen verstoppen, omdat het niet oplost in water en daardoor kan het vast blijven zitten. Ook pluisjes van uw kleding en vezels kunnen voor een verstopping zorgen. Een derde oorzaak voor een verstopping zijn wasmiddel pods. Deze zijn bedoelt om uw was juist schoon te maken, maar bij verkeerd gebruik lost niet de hele pod op en kan dit de leidingen verstoppen. U kunt verstoppingen in de wasmachine beperken door regelmatig een warme was te draaien op minimaal 60 graden. Dan kunnen zeep- en vuilresten makkelijker oplossen en wegstromen.

De verstopping in de afvoer van de wasmachine oplossen

Wanneer de afvoer van uw wasmachine verstopt is, wilt u dit het liefst zo snel en effectief mogelijk oplossen. Het is natuurlijk erg onhandig om een tijd zonder wasmachine te zitten, daarom bespreekt dit artikel nu de snelste oplossingen voor het ontstoppen van uw wasmachine afvoer.

Tip 1. De sifon schoonmaken

Afvoer wasmachine

Het beste is om eerst te proberen of de sifon schoongemaakt kan worden met kokend water. De sifon bevindt zich achter de wasmachine. Zet altijd eerst een emmer klaar en draai dan de sifon los. U kunt hierna de sifon doorspoelen met kokend water. Als de verstopping veroorzaakt wordt door een vetophoping, kan het kokende water er voor zorgen dat het vet zachter wordt en zo makkelijk wegloopt.

Tip 2. Soda en azijn gebruiken

Wanneer de verstopping niet op te lossen is met alleen kokend water, dan werkt een mengsel van azijn en soda vaak ook. Eerst stopt u een kopje baking soda in afvoer en hier giet u vervolgens azijn overheen. Let wel op dat dit kan gaan bruisen, dus wendt uw gezicht af. Laat dit mengsel 15 tot 30 minuten inwerken en spoel het daarna weg met voldoende kokend water.

Tip 3. De ontstoppingsveer is een goed hulpmiddel

Om een ontstoppingsveer te gebruiken moet u weer eerst de sifon losdraaien. Zorg er weer voor dat u een emmer klaar hebt staan, maar ook een oude handdoek voor de eventuele troep die uit de afvoer komt. Stop de ontstoppingsveer zo ver mogelijk in de leiding en zodra u op de blokkade stuit kunt u beginnen met draaien, duwen en trekken. Blijf dit herhalen tot de hele verstopping opgelost is.

Tip 4. Vloeibare ontstopper gebruiken

Afvoer wasmachine

Vaak is een vloeibare ontstopper de makkelijkste oplossing. Er bestaan veel verschillende soorten vloeibare ontstoppers. Sommigen bestaan uit meerdere componenten die u na elkaar in de afvoer moet gieten, dus let hier goed op. Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor u begint met het ontstoppen. Een vloeibare ontstopper is vaak op basis van chemicaliën en is daardoor niet de meest milieuvriendelijke oplossing, maar wint het wel op basis van gemak.

Tip 5. Schakel een professional in voor de afvoer van de wasmachine!

Een wasmachine ontstoppen kan ingewikkeld zijn, vooral omdat het soms moeilijk te bereiken plekken zijn. Daarom kunt u ook altijd LPS Ontstoppingsdienst inschakelen. Met professionele kennis en ervaring zullen wij spoedig uw verstopte wasmachine opgelost hebben, en kunt u direct weer verder met uw dagelijkse bezigheden!