Een verstopte leiding kan ontzettend onhandig zijn en komt altijd op het verkeerde moment. Het liefst gaat u zo snel mogelijk verder met uw dagelijkse dingen, en een verstopte leiding helpt daar natuurlijk niet bij. Dit artikel geeft u een stappenplan zodat u snel en efficiënt uw leiding kunt ontstoppen.

Waar is de leiding verstopt?

In principe kan elke afvoer in uw huis verstopt raken, maar er zijn wel enkele plekken die vaker verstoppen. Zoals de afvoer van de douche en het bad. Deze zullen sneller verstopt raken door de zeepresten en haren. Ook de afvoer van de  wasmachine verstopt snel, onder andere door pluisjes van kleding, vuil en wasmiddelresten. In de keuken raken leidingen, van bijvoorbeeld de gootsteen, ook snel verstopt. De grootste boosdoeners in de keuken zijn etensresten en vet.

Het stappenplan om een leiding te ontstoppen

Heeft u last van een verstopte leiding in uw huis en wilt u er ook zo snel mogelijk van af? Volg dan dit onderstaande stappenplan.

De benodigdheden voor een leiding ontstoppen

Leiding ontstoppen

Voordat u begint met het ontstoppen van uw leiding, is het handig om alvast de volgende spullen klaar te zetten:

  • Een plopper
  • Een ontstoppingsveer
  • Oude handdoek
  • Lege emmer
  • Natriumcarbonaat
  • Heet water

Stap 1: Het gebruiken van een mechanische ontstopper

Nu u de benodigdheden klaar heeft liggen, is het tijd om te starten. Als eerste begint u met de mechanische ontstopper, ofwel plopper. De mechanische ontstopper bestaat al heel lang, maar dat maakt hem niet minder effectief. Deze is vooral geschikt wanneer verstoppingen hoog in de leiding zitten. Ploppers zijn vrijwel in iedere bouwmarkt te vinden. Door de ontstopper op de afvoer te zetten en snelle bewegingen op en neer te maken, creëert u vacuüm in de leiding en zo ‘plopt’ de blokkade los. Lukt het niet met de ontstopper? Dan gaat u verder naar de volgende stap.

Stap 2: De ontstoppingsveer kan een blokkade verwijderen

Wanneer stap 1 niet voldoende is om de verstopping op te lossen, zit de blokkade vaak dieper in de leiding. In dit geval is een ontstoppingsveer een goede keuze. Een ontstoppingsveer is een erg lange spiraal gemaakt van staal. Deze stopt u zo diep mogelijk in de afvoer, met een beetje wringen en wiebelen komt deze ook door de bochten heen. Zodra u op de blokkade stuit, begint u met duwen, trekken en draaien aan het handvat. Er kan wel viezigheid uit komen, dus hier komen de emmer en de oude handdoek goed van pas. Het kan zijn dat u geen ontstoppingsveer in huis heeft, of wilt aanschaffen. Dan kunt u verder naar de derde stap.

Stap 3: Maak zelf een ontstoppingsmiddel

verstopping in huis

Het is ook mogelijk om zelf ontstopper te maken met natriumcarbonaat en heet water. Pak als eerste een emmer en meng het hete water met de natriumcarbonaat. Spoel dit door de verstopte leiding. Laat het vervolgens ‘s nachts intrekken. U kunt deze stap nogmaals herhalen als de verstopping nog niet volledig opgelost is.

Stap 4: Schakel een professionele ontstoppingsdienst in om de leiding te ontstoppen

Wanneer de vorige stappen niet tot een gewenst resultaat hebben geleid, kunt u het best een professionele ontstoppingsdienst inhuren. In dit geval is de verstopping te hardnekkig en is het ingewikkeld om dit zelf op te lossen. Een professionele ontstoppingsdienst, zoals LPS Ontstoppingsdienst, heeft de materialen en kennis om dit soort lastige verstoppingen op te lossen.