Heeft u te maken met een nare rioolgeur in huis? De kans bestaat, dat deze geur het gevolg is van een verstopping in de riolering onder uw woning. Het betekent dat restafval en afvalwater niet langer kan worden afgevoerd door de afvoerleidingen onder uw sanitaire voorzieningen. Het afval blijft hierdoor dicht in de buurt van het begin van de afvoerleiding hangen, wat de nare stank verklaart. Ook merkt u het ontstaan van een verstopping vaak aan het feit, dat het water steeds minder makkelijk richting de afvoer stroomt. In dit artikel vertellen we u meer over het ontstaan van deze rioolgeur in huis en hetgeen u hiertegen zou kunnen doen.

De oorzaken van een rioolgeur in huis

Zoals reeds beschreven werd, is een rioolgeur in huis het gevolg van een verstopte riolering of afvoerleiding. Een dergelijke verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan haren, die via de wastafel of het putje van de douche richting de afvoer glijden. De haren zijn vaak vet, waardoor ze makkelijk aan de afvoerwand kunnen blijven kleven. Hiermee is het begin van een verstopping ontstaan. Ook zeepresten kunnen zich aan de afvoerwand hechten. Of wat te denken van een grote prop met wc-papier? Wanneer zo’n prop klem komt te zitten, zal het afvoeren van uitwerpselen steeds lastiger gaan. De rioolgeur in huis is hier vervolgens het gevolg van.

Via de verstopte afvoerleidingen zou het afvalwater en restafval naar de centrale riolering onder uw woning moeten worden afgevoerd. Een verstopping in de afvoerleiding van een toilet in de badkamer, kan ook gevolgen hebben voor een rioolgeur rond het doucheputje.

Rioolgeur opsporen binnen uw woning

Op het moment dat de rioolgeur steeds sterker begint te worden, is het belangrijk om deze op te sporen. Eenmaal opgespoord kan het probleem, wat de rioolgeur veroorzaakt, worden opgelost. Probeer tijdens een ronde door het huis te achterhalen waar deze nare geur vandaan lijkt te komen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u kijken waar het water steeds minder makkelijk wegstroomt. De kans is groot, dat zich onder deze sanitaire voorzieningen een verstopping bevindt. Het kan voorkomen dat het water zowel bij de douche als bij een wastafel minder goed weg lijkt te lopen. Ook zult u in zo’n geval rond beide voorzieningen een nare rioollucht ruiken. De oorzaak hiervan is een verstopping in de afvoerleiding, waarin het afvalwater van zowel de douche als de wastafel samenkomt.

De afvoer stinkt!

rioolgeur in huis

Reeds werden een aantal oorzaken gegeven van een stinkende afvoer. Het gaat hierbij om restafval wat zich aan de afvoerwand hecht. Door het restafval los te krijgen van de afvoerwand, kan het probleem verholpen worden. U zou voor het gebruik van chemische middelen uit een supermarkt kunnen kiezen. Dit wordt echter afgeraden! De chemische middelen zijn erg slecht voor het milieu en kunnen daarbij schadelijk zijn voor uw gezondheid. Verstandiger is het om deze reden om voor andere hulpmiddelen te kiezen. Heeft u bijvoorbeeld al een ontstopper in huis? Dit klassieke middel helpt u de druk op de afvoer te vergroten. Zo trekt u het restafval los van de afvoerwand.

De gootsteen stinkt!

Vergelijkbaar met de afvoer onder een toilet of douchebak, kan ook de gootsteen in huis stinken. Een stinkende gootsteen is doorgaans makkelijker op te lossen, dan een stinkend toilet of doucheputje. Maak bijvoorbeeld gebruik van soda! Laat soda enkele minuten intrekken, om het goedje z’n werk te laten doen. Vervolgens kunt u de afvoer met kokend water doorspoelen. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor restafval relatief makkelijk los kan worden gemaakt van de afvoerwand. Een ander hulpmiddel is het gebruik van een trek- of ontstoppingsveer. Dit is hetzelfde hulpmiddel, welke verschillende benamingen heeft. Zo’n veer kan door de afvoer bewogen worden, om het restafval zo los te krijgen van de afvoerwand. Ook nu is het belangrijk om de afvoerleidingen een aantal keer goed door te spoelen.

Schakel hulp in bij een rioolgeur in huis

Heeft u momenteel te maken met een ernstige en zeer vervelende rioolgeur in huis? Probeer de geur in zo’n geval eerst zelf te verhelpen, door de afvoerleidingen te ontstoppen. Mocht dit geen of nauwelijks effect hebben, dan kunt u onze ontstoppers inschakelen voor hulp. Onze ontstoppingsdienst staat niet alleen tijdens kantoortijden voor u klaar. Ook op de late avond en in de weekenden kunt u op onze hulp rekenen. Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen, om uw verstopte afvoer op professionele wijze te ontstoppen. Zo kunnen we uw afvoer onder een hoge druk doorspuiten. Het restafval wordt hierbij letterlijk naar de centrale riolering afgevoerd.