Wanneer uw vaatwasser verstopt zit, kan dit voor een nare stank in huis zorgen. Deze stank is het gevolg van restafval en vocht wat in de afvoerleiding van uw vaatwasser blijft staan. Vanuit de afvoerleiding kan het water niet meer worden afgevoerd naar de centrale riolering, waardoor de verstopping in de vaatwasser steeds groter zal worden. In het ergste geval stroomt een vaatwasser over en is deze niet langer te gebruiken, voordat de verstopping verholpen is. Voor het oplossen van een vaatwasser verstopping hoeft u niet direct een loodgieter in te schakelen. Er zijn verschillende manieren om zo’n verstopping zelf te verhelpen. In dit artikel zetten we een aantal van deze tips voor u op een rijtje! Lijkt de afvoerleiding van uw vaatwasser ook steeds verder verstopt te raken?

Maak uw verstopte afwasmachine goed schoon

Om een verstopping in de vaatwasser te kunnen verhelpen, is het allereerst belangrijk om de vaatwasser goed schoon te maken. Mogelijk zit er vuil in het filter van de vaatwasser, waardoor het water minder goed wegstroomt. Het probleem blijkt in zo’n geval niet bij de afvoerleiding te zitten, maar in het filter van uw afwasmachine. In de handleiding van uw vaatwasser vindt u precies, hoe u een filter uit de vaatwasser kunt halen en deze schoon kunt maken. Het is vaak niet nodig om een filter te vervangen. Draai het filter vervolgens weer vast en giet wat water rond de afvoer van de vaatwasser. Mogelijk stroomt het water direct beter door, waarmee de verstopping van uw afwasmachine verholpen is.

Tip: er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor vaatwassers. Zo’n middel kunt u in de bestekbak van uw vaatwasser plaatsen. Het geeft uw vaatwasser een frisse geur en verkleint de kans op verstoppingen.

vaatwasser verstoptControleer of de afvoer verstopt zit

Hoewel u hoopt dat het reinigen van het filter van uw afwasmachine voldoende is geweest om de verstopping op te lossen, kunnen de problemen zich voor blijven doen. U merkt dit aan het feit, dat het water nog steeds niet goed wegstroomt na het reinigen van het filter. Zet de vaatwasser niet direct aan, maar giet eerst wat water rond de afvoer met een gieter of maatbeker. Zo voorkomt u waterschade rond uw vaatwasser!

Afvoerverstopping oplossen met een trekveer

Wanneer de afvoerleiding onder uw vaatwasser verstopt blijkt te zitten, kunt u deze proberen te ontstoppen door gebruik te maken van een trekveer. Een trekveer is een lange, flexibele veer die door de afvoerleiding bewogen kan worden. Het restafval in de afvoer komt op deze manier los te zitten. Na het gebruik van een trekveer dient u de afvoer een aantal keer goed door te spoelen met een gieten of een maatbeker.

Chemisch ontstoppingsmiddel voor vaatwassers

Naast de mogelijkheid om een trekveer te gebruiken, zou u ook voor het gebruik van een chemisch ontstoppingsmiddel kunnen kiezen. Dit wordt echter afgeraden! Deze middelen zijn bijzonder slecht voor het milieu en kunnen in het ergste geval uw afvoerleidingen aantasten. Reden genoeg om deze middelen te laten staan.

Schakel een ontstoppingsdienst in

Wanneer het u nog niet gelukt is om de afvoer van uw vaatwasser te ontstoppen, kunt u een professionele ontstoppingsdienst inschakelen. Zij kunnen u van de gewenste hulp voorzien, om verdere problemen rond de vaatwasser tegen te gaan. Het is immers niet alleen vervelend dat een vaatwasser overstroomt. Ook kan het houtwerk rondom een vaatwasser ernstig beschadigd raken. Denk aan het hout van uw keuken, of het hout van de vloer. Een professionele ontstoppingsdienst spoort de bron van de verstopping voor u op en zorgt voor een passende oplossing. Zo kunt u de vaatwasser al snel weer gebruiken!

Heeft u een verstopte vaatwasserpomp? Dan kun u de stappen uit dit filmpje volgen om zo uw vaatwasserpomp te ontstoppen: