Vroeg of laat krijgt iedereen er wel eens mee te maken: een verstopte afvoer in de keuken. Dit is natuurlijk erg vervelend en hier wilt u zo snel mogelijk van af. Dit artikel zal de verschillende oorzaken bespreken, en ook oplossingen bieden om snel van een verstopte afvoer af te komen.

Wat zijn de oorzaken voor een verstopte afvoer in de keuken?

Een verstopte afvoer in de keuken kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de meest voorkomende oorzaken is vet. Wanneer een vette vaat regelmatig wordt afgespoeld in de gootsteen, kan de afvoer dichtslibben doordat vet aan de leidingen blijft plakken. Behalve vet, kunnen ook etensresten zorgen voor een blokkade in de afvoer.

Hoe kunt u een verstopte afvoer in de keuken voorkomen?

Het is natuurlijk altijd beter om een verstopping te voorkomen dan te genezen. Zorg er daarom voor dat u zo min mogelijk vet en olie in de afvoer wegspoelt. Spoel bijvoorbeeld nooit frituurvet door de afvoer, maar lever deze in bij een inleverpunt. Gooi ook zo veel mogelijk etensresten weg voordat u begint met de vaat. Er bestaan ook speciale zeefjes voor de afvoer die etensrestjes opvangen zodat deze niet in de leidingen terechtkomen.

3 handelingen om een verstopte afvoer aan te pakken:

Wanneer uw leiding verstopt is, wilt u dit snel opgelost hebben. Een verstopte gootsteen is erg onhandig. Het liefst wilt u dit daarom direct aanpakken. U kent natuurlijk de standaard oplossingen: de plopper en de ontstoppingsveer. Wij zullen daarom 3 oplossingen met u bespreken, die u wellicht niet kent. In de onderstaande video staan ook nog handelingen die u kunt gebruiken.

1. U kunt zelf een ontstopper maken

Verstopte afvoer keuken

Wilt u snel van uw ontstopping af maar heeft u geen plopper of ontstoppingsveer in huis? U kan ook zelf een ontstopper maken met huis-tuin-en-keuken artikelen. De combinatie van baking soda en azijn lost veel van de verstoppingen op. Gooi eerst een kopje baking soda in de afvoer en giet er vervolgens voorzichtig azijn bij, let wel op dat dit gaat bruisen! Laat dit mengsel nu een kwartier tot half uur inwerken en spoel het vervolgens weg met een ruime hoeveelheid kokend water.

2. Een vaste ontstopper gebruiken

In de supermarkt en bij de meeste bouwmarkten zijn ook altijd nog chemische ontstoppingsmiddelen te vinden. Er bestaan twee varianten: vloeibare ontstopper en vaste ontstopper. De vaste ontstopper komt in de vorm van korreltjes, die u in de afvoer strooit. Vervolgens giet u hier heet water overheen om de afvoer te ontstoppen. Het nadeel van chemische ontstoppingsmiddelen is dat het vergeleken met de plopper en de ontstoppingsveer minder goed is voor het milieu.

3. Schakel LPS Ontstoppingsdienst in

Bij een hardnekkige verstopping kunt u het best LPS Ontstoppingsdienst inschakelen. Wij kunnen elke ontstopping oplossen met de professionele kennis die wij hebben. Binnen no-time zal uw leiding ontstopt zijn en kunt u weer verder met uw dagelijkse leven!