U wilt de kans op een verstopping in huis tot een minimum beperken. Als gevolg van een verstopping kunt u te maken krijgen met een nare stank in huis. In het bijzonder wanneer het om een verstopping rond uw gootsteen of toilet gaat. Daar komt bij dat u sanitaire voorzieningen steeds minder makkelijk kunt gebruiken als gevolg van deze verstoppingen. Na verloop van tijd zal het water in een gootsteen of toilet immers helemaal niet meer wegstromen. Op het moment dat u een beginnende verstopping opmerkt, kunt u deze zelf proberen te verhelpen. In dit artikel geven we u handige tips, die hierbij kunnen helpen.

Tip 1: Gebruik vaan ontstopper

Allereerst kan het slim zijn om voor het gebruik van een klassieke ontstopper te kiezen. Met dit hulpmiddel kunt u de druk op de leidingen vergroten. Terwijl u de druk vergroot, wordt het restafval van de leidingwand getrokken. U merkt dit aan het feit, dat het afval gedeeltelijk uit de afvoer omhoog zal komen. Hoewel dit bepaald geen smakelijk gezicht geeft, duidt het erop dat uw manier van ontstoppen werkt. Na het gebruik van zo’n ontstopper kunt u de afvoer een aantal keer goed doorspoelen. Een ontstopper kunt u eenvoudig online bestellen. Ook in bouwmarkten zijn deze ontstoppers vaak nog te koop. Er is enige kracht voor nodig om het middel op een efficiënte wijze te kunnen gebruiken bij het oplossen van verstoppingen in huis.

Tip 2: Controleer uw sifon

Onder iedere wastafel en gootsteen hangt een zogenaamde sifon. Wanneer u op internet naar een afbeelding van zo’n sifon zoekt, herkent u meteen om welk onderdeel het gaat. De sifon is heel eenvoudig los te koppelen. Houd er rekening mee, dat er nog water in de sifon kan zitten. Plaats om die reden altijd een emmer onder de wastafel of gootsteen, als u de sifon besluit te verwijderen. Mogelijk zit de sifon vol met restafval, wat de afvoer van water bemoeilijkt. Door de sifon te legen, zal het water beter wegstromen. Een sifon is een essentieel onderdeel! Wanneer u een ring of oorbel door het putje van de wastafel laat vallen, wordt deze opgevangen door de sifon.

verstopping in huisTip 3: Wring de verstopping los met een ontstoppingsveer

Een derde manier om een verstopping in de afvoer op te lossen, is het gebruik van een ontstoppingsveer. We noemen zo’n ontstoppingsveer ook wel een trekveer. Dit hulpmiddel is bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Het gaat om een lange, flexibele veer, die door de afvoer bewogen kan worden. Het heen en weer bewegen van zo’n ontstoppingsveer maakt dat het restafval los zal komen te zitten. Door de afvoer flink door te spoelen kan het restafval worden afgevoerd naar de centrale riolering. Het kan noodzakelijk zijn om het gebruik van zo’n ontstoppingsveer meerdere keren te herhalen, voordat een verstopping volledig verholpen is.

Tip 4: Gebruik vloeibare middelen om de verstopping te verhelpen

In een super- of bouwmarkt vindt u vaak verschillende chemische ontstoppingsmiddelen. U kunt deze middelen tegenwoordig ook op internet bestellen. Met deze middelen kunt u het restafval van de afvoerwand proberen los te weken. Houd er rekening mee, dat deze middelen ontzettend slecht zijn voor het milieu. De middelen zouden het milieu kunnen schaden via de centrale riolering onder uw woning. Daarbij kunnen deze middelen ook schadelijk zijn voor uw gezondheid, als u per ongeluk in aanraking komt met deze stoffen.

Een alternatief voor deze chemische middelen, is het gebruik van soda. Soda werkt vooral goed in het putje van de douche, in de wastafel of in een gootsteen. Laat soda enkele minuten intrekken, om de afvoer vervolgens met kokend water door te spoelen. Soda heeft een ontvettende werking, waarmee het restafval los komt te zitten van de afvoerleiding. In tegenstelling tot de chemische middelen uit een supermarkt is soda niet schadelijk.

Tip 5: Schakel een ontstoppingsdienst in

Wanneer het u met bovenstaande tips niet gelukt is om een verstopping in de afvoer te verhelpen, kan de hulp van onze ontstoppingsdienst wenselijk zijn. Professionele ontstoppers beschikken over diverse hulpmiddelen, die het ontstoppen van een afvoer relatief eenvoudig maken. Zo kan er eerst een camera inspectie worden uitgevoerd, waarmee de bron van de verstopping kan worden achterhaald. Op basis van de bevindingen van een ontstopper, wordt vervolgens naar een passend hulpmiddel gezocht. Vaak betekent het dat de afvoer onder een hoge druk moet worden doorgespoten. Restafval kan op deze wijze letterlijk naar de centrale riolering onder uw woning worden afgevoerd. Ook het gebruik van bijvoorbeeld een klein haakje kan helpen bij het ontstoppen van een verstopte afvoerleiding in huis.