Een verstopping van de wc behoort voor veel mensen tot hun grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Als gevolg van een dergelijke verstopping zal er een nare stank in de badkamer hangen. Deze stank valt te verklaren door het restafval wat in de afvoerleiding onder het toilet is blijven hangen. Denk aan uitwerpselen, toiletpapier, enzovoorts. Daarbij zal het water steeds moeizamer richting de centrale riolering stromen. Het leidt tot een situatie waarbij het toilet op een gegeven moment helemaal niet meer te gebruiken is. In dit artikel beschrijven we verschillende stappen, die u zelf kunt zetten om een verstopping in het toilet tegen te gaan of op te lossen.

WC is verstopt: zelf oplossen?

Zeker een beginnende verstopping van de wc is vaak nog relatief eenvoudig zelf op te lossen. Er zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, die u kunnen helpen bij het oplossen van een dergelijke verstopping. Later in dit artikel zullen we dieper ingaan op deze doe-het-zelf hulpmiddelen voor het oplossen van wc-verstoppingen. Niet alleen is het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden om een verstopte wc zelf te ontstoppen. Kijk ook naar opties om dit in de toekomst te voorkomen! Beperk het gebruik van toiletpapier bijvoorbeeld, en laat de afvoerleidingen regelmatig preventief ontstoppen.

Let bij het ontstoppen van een afvoerleiding niet alleen op de afvoerleiding van uw toilet. Op een gegeven moment komen de afvoerleidingen van verschillende sanitaire voorzieningen samen. Op dit punt kan een wastafel of douche voor een verstopping hebben gezorgd. Zo’n verstopping is ook van invloed op uw wc. Reden genoeg om bij een verstopt toilet niet alleen naar de afvoerleiding van het toilet zelf te kijken.

wc verstopt

Doe-het-zelf tips bij een verstopte wc

Wanneer u te maken heeft met een verstopte wc, kunt u deze in sommige gevallen zelf proberen te ontstoppen. Dit is, zoals reeds beschreven werd, het makkelijkste in een vroeg stadium. Maak bijvoorbeeld gebruik van een klassieke ontstopper. Met zo’n ontstopper kunt u de druk op de leidingen vergroten. Op deze manier trekt u het restafval als het ware van de leidingwand. Na het gebruik van zo’n ontstopper is het belangrijk om het toilet een aantal keer goed door te spoelen. Giet extra water in het toilet, om het doorspoelen hiervan makkelijker te maken. Het restafval zal zo worden afgevoerd naar de centrale riolering onder uw woning.

Maak gebruik van een trekveer

Een alternatief voor het gebruik van een klassieke ontstopper, is het gebruik van een trekveer. Een trekveer is een flexibele veer, die door de afvoerleiding bewogen kan worden. Door de trekveer heen en weer te bewegen kunt u het restafval van de afvoerleiding proberen te krijgen. Een trekveer is online te bestellen of bij een bouwmarkt te kopen. Ook na het gebruik van een trekveer moet de afvoer goed worden doorgespoeld.

Chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken

Tot slot kan ook het gebruik van een chemisch ontstoppingsmiddel het overwegen waard zijn. Houd er in dit geval rekening mee, dat een chemisch middel vaak ontzettend slecht is voor het milieu. Daarbij kan zo’n ontstoppingsmiddel schadelijk zijn voor uw gezondheid, of die van uw gezinsleden als u met het middel in aanraking komt.

Hulp bij een wc verstopping

Het is niet altijd mogelijk om een wc verstopping zelf op te lossen met de doe-het-zelf tips die reeds beschreven werden. In zo’n geval kan het slim zijn om voor de hulp van een loodgieter te kiezen. Onze loodgieters hebben een ruime ervaring in het ontstoppen van verstopte toiletten of andere sanitaire voorzieningen in huis. Zo heeft u hier zelf geen omkijken naar en bent u verzekerd van een snelle en professionele oplossing! Wanneer wilt u uw verstopte wc laten ontstoppen?